top of page
shallow-focus-of-letter-paper-1157151.jpg

Ontstaan

Vriendschap in Twaalf brieven is tijdens de Coronacrisis in 2020 ontwikkeld bij Zinnig Noord. Het project is ontstaan in een periode waarin stilte gevreesd werd. Vooral de winters met mondkapjes, spatschermen en een ellelange 1,5 meter voelde als sociaal aanmodderen. Het schrijven van brieven bood een geweldige uitkomst om ondanks de maatregelen toch met elkaar in contact te blijven. In de welkomstboodschap aan deelnemers stond ‘Het vaccin laat nog even op zich wachten, maar de mogelijkheid om je in het gezelschap van een ander te wanen niet.’. 
 

Maar dit project bleek meer dan een doekje tegen het bloeden. De intimiteit die tussen penvrienden ontstond was buitengewoon. En niet ondanks-, maar dankzij de stilte die de lockdown met zich meebracht. Want, het Woord wordt uit stilte geboren. Diepe inzichten, waarheid en openbaringen komen vaak voort uit momenten van stilte, introspectie en contemplatie. 

In de briefwisselingen komen onderwerpen aan bod die in de kelder van iemands hart zijn beland: het overlijden van een geliefde, de angst geen goede ouder te zijn, schuldgevoelens over het verlaten van een partner. Maar ook ongekende blijdschap vond weer een weg naar de oppervlakte: fijne jeugdherinneringen, reiservaringen en herinneringen aan een goed boek of citaat. Het lege vel en de rust die het brievenlezen en -schrijven vraagt, nodigen uit om daar (soms na zeer lange tijd) weer bij stil te staan. Daarmee zijn de briefwisselingen niet een vervanging van de gebruikelijke gesprekken, maar een manier om op een dieper niveau met een ander in contact te treden. 

 

bottom of page