top of page

Rainer Maria Rilke“Ik heb me vaak afgevraagd of de dagen waarop we gedwongen worden niets te doen, niet de dagen zijn waarop we het actiefst zijn?”

- Rainer Maria Rilke.


Wat zijn er veel mooie brieven geschreven! Één van mijn favoriete brievenschrijvers is Rainer Maria Rilke. Nooit zal ik van hem een persoonlijke brief ontvangen, maar zo vaak al heb ik het gevoel gehad dat zijn schrijfsels speciaal voor mij bedoeld waren. Deze zin komt uit zijn werk "Brieven aan een jonge dichter" (in het Duits: "Briefe an einen jungen Dichter"): verzameling brieven die Rilke tussen 1902 en 1908 schreef aan de jonge dichter Franz Xaver Kappus.


Er zijn volgens hem momenten waarop we gedwongen worden om niets te doen. Deze momenten doen zich voor wanneer we alleen zijn, wanneer we stilte ervaren en wanneer we ons bezighouden met innerlijke reflectie. Ik moet denken aan het weekend, aan een vakantie en zelfs aan de momenten waarop ik een brief schrijf aan een Ander. Tijdens deze ogenschijnlijk rustige momenten zijn we eigenlijk het meest actief, maar dan op een dieper, innerlijk niveau.

Comments


bottom of page